Академия TMS
TMS Ukraine Всі контакти м. Київ, пр. Перемоги 62-Б, оф. 2Б
+380 50 419 6912 info@tms-ua.com

ISO 39001 Менеджмент безпеки дорожнього руху

Дорожньо-транспортні пригоди належать до найпоширеніших причин травматизму та смертності в усьому світі. За оцінками, мільйони людей гинуть і отримують травми на дорогах по всьому світу щороку. Цей факт перетворює безпеку дорожнього руху (БДР) на глобальну проблему з незліченними людськими, соціальними та економічними наслідками і робить безпеку дорожнього руху все більш важливою з року в рік.


Стандарт ISO 39001 встановлює мінімальні вимоги до системи управління безпекою дорожнього руху (БДР), що взаємодіє з системою дорожнього руху з метою підвищення безпеки та зменшення кількості інцидентів і ризику серйозних травм або смерті внаслідок дорожньо-транспортних пригод.
Вимоги включають розробку та впровадження відповідної політики БДР, розробку цілей та планів дій з БДР, які враховують законодавчі та інші вимоги з використанням підходу “плануй – роби – перевіряй – дій” (Plan-Do-Check-Act, PDCA, англ. Plan-Do-Check-Act).


Міжнародний стандарт ISO 39001 застосовується до державних і приватних організацій, які взаємодіють із системою дорожнього руху, таких як національні та дорожні органи, уряди, групи з безпеки та приватні компанії.


Система управління БДР може бути сумісною з іншими системами управління в організації або інтегрованою в них.

Переваги сертифікації за стандартом ISO 39001

  • Впровадження та демонстрація цілей безпеки та соціальної відповідальності організації клієнтам та зацікавленим сторонам
  • Впровадження найкращих практик в організації для того, щоб відповідати вимогам галузі, зацікавлених сторін та законодавства
  • Виявлення небезпек дорожнього руху та підвищення ефективності управління
  • Зменшення операційних та страхових витрат
  • Впровадження та вдосконалення операційних процесів
  • Дотримання політики та цілей організації

Наші послуги з сертифікації за стандартом ISO 39001

Наші досвідчені експерти проаналізують та оцінять вашу систему управління безпекою дорожнього руху з метою оптимізації операційних процесів та встановлення ефективних принципів роботи. Розробка системи менеджменту ISO 39001.

Етапи сертифікації за стандартом ISO 39001

Сертифікація за стандартом ISO 39001 здійснюється в шість етапів:

  1. Попередній аудит (за бажанням)
    Наші аудитори проводять попередній аудит, щоб визначити, чи впроваджені у вашій компанії вимоги цього стандарту, і якщо так, то які саме.
  2. Перевірка документації
    Аудиторська група визначає, наскільки документація вашої системи управління ІТ-безпекою вже відповідає вимогам сертифікації ISO 39001.
  3. Аудит
    Наші аудитори спостерігають за практичним застосуванням вашої компанії системи управління безпекою дорожнього руху, щоб перевірити, наскільки вона є ефективною.
  4. Видача сертифікату
    Якщо ваша компанія відповідає всім критеріям, вам буде видано сертифікат, що підтверджує відповідність вашої системи управління безпекою дорожнього руху стандарту ISO 39001.
  5. Наглядові аудити
    Наші щорічні наглядові оцінки допоможуть вам постійно оптимізувати процеси системи управління безпекою дорожнього руху.
  6. Поновлення сертифікату
    Щоб поновити сертифікат, аудит необхідно повторювати кожні три роки. Підтримання системи управління безпекою дорожнього руху сертифікованою забезпечує її постійне вдосконалення та демонструє вашу довгострокову прихильність до безпеки як партнерам, так і клієнтам.
    Процедура сертифікації базується на сертифікації за стандартами ISO 9001 та ISO 14001. Ця схема сертифікації системи управління відповідає цим стандартам сертифікації систем управління безпекою дорожнього руху, але не дотримується послідовності етапів сертифікації.

Чому безпека дорожнього руху так важлива?

Транспортні компанії, оператори автопарків та інші організації шукають ресурси та послуги, необхідні для зменшення операційних та страхових витрат. Ці цілі можуть бути досягнуті шляхом мінімізації дорожньо-транспортних пригод.


Крім того, цифри травматизму, пов’язаного з дорожньо-транспортними пригодами, викликають тривогу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), такі травми є восьмою основною причиною смертності у світі. У 2013 році кількість смертей в результаті дорожньо-транспортних пригод склала 1,24 мільйона у всьому світі. Ця приголомшлива статистика робить безпеку дорожнього руху все більш важливою з року в рік.

Незалежно від того, чи ви перевозите вантажі, чи організовуєте дорожній рух на будівельних майданчиках, якщо ви хочете продемонструвати прихильність вашої організації до зниження рівня смертності та тяжкого травматизму на дорогах, вам допоможе сертифікація за стандартом ISO 39001.


Стандарт ISO 39001 визначає вимоги до системи управління безпекою дорожнього руху (БДР), що дозволяє будь-якій організації, яка взаємодіє з системою дорожнього руху, сприяти зниженню рівня смертності та серйозного травматизму, пов’язаного з дорожньо-транспортними пригодами. Впровадивши культуру безпеки у вашій організації на основі сертифікованої системи менеджменту, ви зможете зменшити ризики та покращити свою діяльність.


ISO 39001 фокусується на контексті організації та заохочує мислення, засноване на ризиках. Взаємодіючи з керівництвом організації та інтегруючи ISO 39001 в бізнес-стратегію, ви можете створити культуру безпеки у вашій організації. Це допоможе зміцнити вашу репутацію і побудувати довіру із зацікавленими сторонами, що в кінцевому підсумку сприятиме розвитку вашого бізнесу.