Академия TMS
TMS Ukraine Всі контакти м. Київ, пр. Перемоги 62-Б, оф. 2Б
+380 50 419 6912 info@tms-ua.com

Lean. 7 уроків ощадливого виробництва

Незважаючи на поширеність, започаткування та подальше підтримання стратегії ощадливого виробництва (lean) може бути складним завданням, яке зазвичай потребує трансформації культурних і бізнес-процесів.

У цій публікації ми поділимося сімома уроками, як ефективно впроваджувати та виконувати стратегію ощадливого виробництва. Незважаючи на те, що в кожному з цих уроків є цінні ідеї, важливо пам’ятати, що кожна організація стикається з унікальною ситуацією, і існує широкий діапазон думок, коли йдеться про Lean.

1. Заздалегідь узгодьте свої цілі економічного виробництва з цілями вашого бізнесу

Невідповідність цілей часто стає причиною невдалих ініціатив. Те, що відбувається в цеху, не є винятком. Починаючи свій шлях до Lean, переконайтеся, що чітко визначите, що означає успіх для всього бізнесу, а потім узгодьте свої цілі Lean, а також ресурси з ними.

2. Lean — це проведення «експериментів», щоб побачити, що працює, а що ні

Вам не потрібен багаторічний досвід роботи з Lean, щоб розгорнути успішну стратегію Lean. Що вам потрібно, так це культура персоналу, здатного експериментувати з новими способами виконання процесів, здатність постійно вдосконалювати адаптації на льоту.

3. Використовуйте досвід сторонніх розробників як прискорювач

Консультанти, безперечно, будуть корисними для вашої стратегії Lean, але їх слід використовувати правильно. Кожна мандрівка Lean потребує лідера, і ця людина має бути зсередини. Найкращі консультанти — це ті, які можуть поділитись навичками, знаннями — або примножити наявні — дуже швидко, а потім покинути організацію. Якщо вони її не покидають, то вони просто стримують організацію.

4. Початок економічного шляху відрізняється від того, щоб підтримувати його в прогресі

На початку шляху до ощадливого виробництва потрібно керуватися не формалізованим процесом, а набором принципів. Залучення людей під час вашої економної подорожі вимагає зовсім іншої методології. З плином часу й появою нових співробітників важливо розпочати розробку масштабованої структури щодо того, як слід навчати Lean, а потім застосовувати.

5. Зробіть кожного працівника не просто практиком ощадливого виробництва, а лідером економного виробництва

Lean – це дуже важливе мислення. Професіонали, які прийняли Lean, як правило, застосовують його принципи, не моргнувши оком. Коли таке мислення пронизує всю організацію воно починає ставати досить потужним. І для того, щоб це сталося, працівникам потрібно не лише мати навички застосування інструментів Lean, але й здатність навчати інших.

6. Уповноважені працівники – краще для бізнесу

Багато лідерів підходять до Lean з таким типом ментальності: «Нам потрібно запровадити Lean, щоб ми могли скоротити витрати». Незважаючи на те, що це благородна мета, вона не обов’язково забезпечить довгострокову цінність бізнесу. Спробуйте альтернативний підхід. Підхід до економії полягав у тому, щоб зосередитися на розвитку кращих, більш здібних співробітників, а потім дозволити цьому стати рушієм для інших операційних і бізнес-вигод.

7. Шлях до економічного виробництва – це шлях до постійного вдосконалення

Деякі лідери задумуються над тим, щоб розпочати шлях до економічного виробництва, вважаючи, що його можна розпочати лише після того, як буде складено надійний план. Але для багатьох підприємств це починається лише як експеримент. Доопрацювання, калібрування та організаційна підтримка – усе це частина шляху. При ефективному виконанні Lean може бути самопідтримуваним, самоперевіряючим і має масштабуватися та розвиватися органічно. І, як уже згадувалося, іноді це можна навіть прискорити, використовуючи досвід сторонніх консультантів.