Академия TMS
TMS Ukraine Всі контакти м. Київ, пр. Перемоги 62-Б, оф. 2Б
+380 50 419 6912 info@tms-ua.com

ISO 45003 – Управління психоcоціальними ризиками у вашому бізнесі

Стрес і психічне здоров’я на роботі – поняття відносні й можуть набувати різних форм і розмірів. Нічим не примітна частина роботи для однієї людини може бути кошмаром, що викликає тривогу.

Роботодавці знають, що проблеми психічного здоров’я зростають, і вони зобов’язані дбати про створення середовища, в якому люди почуваються в безпеці та отримують підтримку. За даними ООН, у 2022 році майже один мільярд людей у світі страждає від психічних розладів.

Але стандарт ISO 45003 має реальний потенціал, щоб змінити ситуацію, якщо його зробити невід’ємною частиною системи менеджменту охорони здоров’я та безпеки праці, заснованої на стандарті ISO 45001.

Прирівняйте психологічні ризики до виробничих травм

Міжнародна організація зі стандартизації (ISO) випустила стандарт ISO 45003 у червні 2021 року. Він дає компаніям формалізовану основу, яку вони можуть використовувати для точної оцінки того, як вони управляють психологічними ризиками на робочому місці. Експерти з 75 країн світу об’єдналися, щоб створити цей стандарт, а це означає, що принципи, закладені в ньому, є універсальними – практично будь-яка компанія, де б вона не знаходилася, може застосувати цей документ у своїй політиці охорони здоров’я та безпеки праці.

Компанії можуть управляти психологічними травмами так само, як і фізичними – як питанням охорони здоров’я та безпеки. Вони можуть сигналізувати працівникам, що однаково ставляться до обох типів травм і роблять усе можливе, щоб зменшити ймовірність їх виникнення.

Підвищуйте свій бренд роботодавця

Впровадження стандарту ISO 45003 в компанії може творити чудеса з брендом роботодавця. Це може допомогти нормалізувати психологічні проблеми, надаючи людям більше впевненості, щоб відкритися, якщо вони відчувають труднощі. Маючи таку відкриту та інклюзивну культуру, компаніям легше зосередитися на тому, які структури підтримки працюють недостатньо ефективно і як їх можна вдосконалити.

Компанії, які використовують ISO 45003, також можуть точніше оцінювати психологічні ризики. Якщо раніше компанії мали нечітке уявлення про те, на чому зосередити свої ресурси, то тепер вони можуть використовувати формальний контрольний список, який спрямовує їх більш чітко. Це не тільки допоможе захистити їхніх працівників, але й захистити бізнес від юридичної, репутаційної та фінансової шкоди.

Залишайтеся на правильному шляху з контрольним списком психологічних ризиків

Контрольний список охоплює всі фактори, які можуть мати негативний вплив на працівників, якщо ними не керувати належним чином. Сюди входять

– Робоче навантаження: Скільки роботи мають працівники і скільки часу вони виділяють на її виконання?

– Автономія: Який рівень свободи і повноважень мають працівники у своїх ролях? Наприклад, чи є у них гнучкість у виборі місця та часу роботи?

– Чіткість ролі: Чи чітко працівники розуміють свою роль, що від них очікується і як вона пов’язана з бізнесом в цілому?

– Підтримка: Чи отримують працівники достатню допомогу від команди для виконання своїх завдань?

– Винагорода та визнання: Як керівник повідомляє працівникам про їхні цілі та визнає їхні досягнення?

– Консультації щодо змін: Чи інформують працівників про зміни і про те, як вони можуть на них вплинути?

– Організаційна справедливість: Чи створюєте ви справедливе середовище, в якому до всіх ставляться однаково?

Зробіть ISO 45003 спільною справою

Основним принципом належної практики за стандартом ISO 45003 є ідея спільної відповідальності. Отже, хоча роботодавець повинен інвестувати час і ресурси в правильну структуру і рішення – впровадження належних стандартів психічного здоров’я в культуру, навчання менеджменту, пільги для працівників, DE&I, комунікації тощо – працівник також повинен відігравати свою роль.

Існує багато способів, як роботодавці можуть реалізувати ці принципи. Це може бути звичайна програма допомоги працівникам (EAP), спеціалізовані програми з психічного здоров’я, зокрема когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), або послуги, доступні в рамках політики охорони здоров’я. Роботодавці повинні належним чином оцінити наявні можливості та знайти найкращі варіанти для свого бізнесу та людей.

Настав час для бізнесу в усьому світі реально розглянути можливість впровадження ISO 45003 на практиці – це виграшно для всіх. Він змушує роботодавців бути на правильному шляху і прагнути зробити свої робочі місця психологічно безпечнішими для роботи. Це, в свою чергу, може гарантувати, що працівники будуть набагато щасливішими і здоровішими на своїх робочих місцях, а також дасть їм ще кілька причин залишитися на довгострокову перспективу.