Академия TMS
TMS Ukraine Всі контакти м. Київ, пр. Перемоги 62-Б, оф. 2Б
+380 50 419 6912 info@tms-ua.com

ISO 39001 – Система менеджменту безпезки дорожнього руху

Що таке ISO 39001 і чи дійсно він так необхідний?

Спочатку, коли НАК «Нафтогаз України» кілька років тому зацікавився цим стандартом, то я не особливо зрозумів НАВІЩО. Однак після того, як я почав готуватися до презентації та вивчив кілька документів, я познайомився з такими фактами:

За даними всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) смертність від дорожньо-транспортного травматизму становить від 750000 до 1180000 випадків щорічно. Розкид у числах обумовлений проблемами фіксації та аналізу даних про травми, заниженням цифр звітності низки країн, і навіть відмінностями у методиках підрахунку. За оцінками ВООЗ, у всьому світі у ДТП щороку отримують травми чи інвалідність від 20 до 50 млн. осіб. У більшості країн світу співвідношення між випадками смерті внаслідок ДТП, травмами, які потребують госпіталізації, та легкими травмами як 1:15:70.

Ці цифри вже змушують замислитись. Йдемо далі…

Працівники автопарків, начальники транспортних відділів на підприємствах, дорожні будівельні та ремонтні бригади, організації з обслуговування доріг, проектні організації, водії транспортних засобів та співробітники поліції у своїй щоденній професійній діяльності впливають на безпеку дорожнього руху ( БДР). Причому співробітники поліції, всупереч поширеній думці, далеко не єдина і не найвпливовіша в цьому питанні сторона.

А цей текст вже підводить до думки про те, чому Безпека дорожнього руху не може бути створена лише водіями, або лише співробітниками поліції, або кимось ще окремо взятим учасником.  І ось тут уже для мого розуміння потреби цього стандарту на мене справила враження моя розмова з колегами з Греції під час мого візиту до них незадовго до весняного карантину. Під час обговорення з ними цього стандарту, один із учасників сказав мені: «Михайло, подивися, наскільки перспективний цей стандарт». “Що ти маєш на увазі?” – Запитав я. «А те, що для того, щоб забезпечити дійсно безпеку дорожнього руху, до цього процесу мають бути залучені:

– проектні організації, які дорогу проектують

– будівельні організації, які будують дорогу

– ремонтні організації, які підтримують її стан та проводять поточний ремонт

– водії легкових транспортних засобів (приватники, службові та державні, в т.ч. таксі тощо)

– вантажні транспортні засоби (приватні та державні)

– власники магазинів, установ і т.д., що знаходяться в безпосередній близькості від дороги і не тільки

– власники автозаправних станцій

– школи та інші місця для навчання та перебування дітей

– і це ще не всі учасники, які можуть додаватись залежно від особливостей місцевості та регіону.

Уявляєте? І якщо хтось не знатиме і виконуватиме свої обов’язки в рамках цієї системи, то НІЧОГО НЕ ВИЙДЕТЬСЯ.

І спостерігаючи за статистикою, що надається Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO), інтерес до цього стандарту починає зростати з кожним роком. Крім цього, його почали публікувати в ТОР 10 стандартах за підсумками року. І це не може не тішити. Так уперше з’явилися дані у 2016 році, і кількість діючих сертифікатів ISO 39001 у світі становила – 478 сертифікатів, то у 2019 році їх кількість склала 864 на 1 8652 майданчиках, тобто збільшилася майже на 100%.

Навчальні курси, які допоможуть вам впровадити ISO 39001

Внутрішній аудитор систем менеджменту безпеки дорожнього руху на відповідність вимогам стандарту ISO 39001:2012

Спеціаліст систем менеджменту безпеки дорожнього руху на відповідність вимогам стандарту ISO 39001:2012.

Фахівець з інтегрованих систем менеджменту ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018, ISO 39001:2012, ISO 19011:2018